Experimentální mykologie

(dr. J. Gabriel) je stručný přehled základních technik práce s laboratorními kulturami hub. Pojednává o získávání a uchovávání kultur hub, kultivacích, měření růstu, zpracování biomasy pro získání nízkomolekulárních metabolitů atd.


Mateřské pracoviště přednášejícího je Mikrobiologický ústav AV ČR.


Kurs, nebude-li určeno včas jinak, se odbývá turnusově v MBÚ AV ČR. Kapacita kursu je omezená. Ke kursu jsou k disposici skripta.


Krátká videa ke stažení a odkazy na popularizační pořady:

Vliv kadmia na růst S. hirsutum. Vlevo nahoře kontrola, vpravo dole agarová miska s Cd. Vidět je snížení růstové rychlosti a indukce barevného pigmentu.
Růst S. lacrymans na agarové misce.
Hyfy S. lacrymans pod mikroskopem. Těžký stolek s preparátem lehce sjíždí, takže vždycky když jsem usnul, obraz se rozostřil:)
Krátký výklad o neštěstí s dřevomorkou v chalupě na ČT6 / Když dřevomorka útočí
Něco o houbách obecně pro děti (Lovci záhad)
A také, co je k vidění v Mikrobiologickém ústavu AV ČR (Job na den - mikrobioložka)

Jí vám dřevomorka chalupu? Snězte ji také! Stručný návod v pěti obrazech:
dřevomorka nakrájená dřevomorka dřevomorka v kastróle dřevomorka na talířku dřevomorka - delikatesa

Potřeby: nůž, prkýnko, sádlo/máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka. Houbu, která voní po hřibech omyjeme (zbavíme části zdiva a třísek, případně odstraníme shnilé části), nakrájíme na kousky (menší, pozor - vařením se nezmenší), orestujeme na tuku, přidáme sůl a případně i špetku mletého pepře. Opatrně dusíme cca 15 minut, přidáme trochu majoránky a můžeme servírovat. Vypadá to hnusně a podobně to i chutná. Vítejte v kursu experimentální mykologie!

Stránka předmětu Repetitorium chemie