Experimentální mykologie
(dr. J. Gabriel) je stručný přehled základních technik práce s laboratorními kulturami hub. Pojednává o získávání a uchovávání
kultur hub, kultivacích, měření růstu, zpracování biomasy pro získání nízkomolekulárních metabolitů atd.
Kurs, nebude-li určeno včas jinak, se odbývá turnusově v MBÚ AV ČR. Kapacita kursu je omezená. Ke kursu jsou k dispozici nová skripta.
Krátká videa ke stažení a odkazy na popularizační pořady:
Růst hnojníku na mleté slámě.Potřeby: nůž, prkýnko, sádlo/máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka. Houbu, která voní po hřibech omyjeme (zbavíme části zdiva a třísek, případně odstraníme shnilé části), nakrájíme na kousky (menší, pozor - vařením se nezmenší), orestujeme na tuku, přidáme sůl a případně i špetku mletého pepře. Opatrně dusíme cca 15 minut, přidáme trochu majoránky a můžeme servírovat. Vypadá to hnusně a podobně to i chutná. Vítejte v kursu experimentální mykologie!