Experimentální mykologie

(dr. J. Gabriel) je stručný přehled základních technik práce s laboratorními kulturami hub. Pojednává o získávání a uchovávání kultur hub, kultivacích, měření růstu, zpracování biomasy pro získání nízkomolekulárních metabolitů atd.


Mateřské pracoviště přednášejícího je Mikrobiologický ústav AV ČR.

Otec Gabriel, majitel takzvané biochemické laboratoře. Podle vnuknutí vaří směsi z bylin, které osobně sbírá za svitu měsíce, a vyrábí z nich léky a „nápoje štěstí“. – Sen a bdění se vzájemně u něho natolik prolínají, až pro něj tvoří jakousi „smíšenou“ skutečnost. – Nakonec jej zavraždí dr. Steen s Irenou, kteří si chtějí dopřát určitou „senzaci“. Až na tu poslední větu (ale kdo ví) mi to něco připomíná… (Gustav Meyrink, Dům alchymistův, Argo 1996).


Kurs, nebude-li určeno včas jinak, se odbývá turnusově v MBÚ AV ČR. Kapacita kursu je omezená. Ke kursu jsou k dispozici nová skripta.


Krátká videa ke stažení a odkazy na popularizační pořady:

Růst hnojníku na mleté slámě.
Vliv kadmia na růst S. hirsutum. Vlevo nahoře kontrola, vpravo dole agarová miska s Cd. Vidět je snížení růstové rychlosti a indukce barevného pigmentu.
Růst S. hirsutum na agarové misce.
Hyfy S. lacrymans pod mikroskopem. Těžký stolek s preparátem lehce sjíždí, takže vždycky když jsem usnul, obraz se rozostřil:)
Krátký výklad o neštěstí s dřevomorkou v chalupě na ČT6 / Když dřevomorka útočí
Něco o houbách obecně pro děti (Lovci záhad)
A také, co je k vidění v Mikrobiologickém ústavu AV ČR (Job na den - mikrobioložka)

Jí vám dřevomorka chalupu? Snězte ji také! Stručný návod v pěti obrazech:
dřevomorka nakrájená dřevomorka dřevomorka v kastróle dřevomorka na talířku dřevomorka - delikatesa

Potřeby: nůž, prkýnko, sádlo/máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka. Houbu, která voní po hřibech omyjeme (zbavíme části zdiva a třísek, případně odstraníme shnilé části), nakrájíme na kousky (menší, pozor - vařením se nezmenší), orestujeme na tuku, přidáme sůl a případně i špetku mletého pepře. Opatrně dusíme cca 15 minut, přidáme trochu majoránky a můžeme servírovat. Vypadá to hnusně a podobně to i chutná. Vítejte v kursu experimentální mykologie!

Stránka předmětu Repetitorium chemie